Columbuskwartier - Almere

Utiliteitsbouw small
0813
Columbuskwartier, Almere
Het begrip duurzame architectuur gaat verder dan de aanpasbaarheid van de woning en de relatie tussen de woning en haar omgeving. Zowel in de vormgeving als in de materialisatie is er naar gestreefd om de visuele kwaliteit van duurzaamheid zichtbaar en herkenbaar te maken.
De expressie in de dakvlakken bepaalt het beeld. Het toepassen van zonnecollectoren levert energetisch voordeel op en verrijkt de winkels en de woningen ruimtelijk door het toetreden van extra daglicht. In de gevels van de woningen wordt de dynamiek van het daglicht zichtbaar gemaakt door de individueel regelbare, naturel houten zonwering. Samen met de glazen windschermen en serrepuien maakt elke woning individueel herkenbaar en onderdeel van de grote variatie in woonexpressie.

De winkelplint bestaat voornamelijk uit glazen puien met een omranding van groen natuursteen gemaakt uit reststukken en stof uit de groeve. De combinatie van ‘form follows function’ en expressief materiaalgebruik geeft het gebouw een harmonieus en extravert karakter.

Het terras aan de waterknoop biedt de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, te verblijven en te recreëren. Door de verhoogde loper die langzaam verkeer voorrang geeft is er tevens aansluiting met het tegenovergelegen woonblok.

Hendriks Schulten architecten, Ted Schulten